Cukormentes ételek és desszertek: tudatos táplálkozás inzulinrezisztencia és diabétesz esetén
Akik figyelnek az alakjukra vagy inzulinrezisztenciával (IR), illetve cukorbetegséggel (diabétesszel) élnek, gyakran attól tartanak, hogy az édességekről teljesen le kell mondaniuk. Szerencsére ez nincs így. Egy gondosan összeállított étrendbe időnként beilleszthető egy-egy cukormentes desszert is, ha szem előtt tartjuk az adagok méretét és az alapanyagok minőségét. A cukormentes ételek és desszertek lehetővé teszik, hogy a diétázók és IR vagy diabétesz betegek is élvezhessék az édes ízeket. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan illeszthetők be a cukormentes desszertek az étrendbe, milyen hozzávalókat érdemes előnyben részesíteni, és miért kulcsfontosságú a mértékletesség és a tápanyagok minősége a tudatos táplálkozás során.
Hogyan illeszthetjük be a cukormentes desszerteket a mindennapi étrendünkbe?
Az IR (inzulinrezisztencia) vagy diabéteszes diéta sem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a finom desszertekről! A cukormentes desszertek beilleszthetők az étrendbe, ha néhány alapelvet betartunk, így elkerülhető a vércukorszint ingadozása.
- Először is fontos a fogyasztás gyakorisága. Ahogy a normál étrendben, úgy az IR diétában is legfeljebb heti néhány alkalommal, kis mennyiségben fogyasszunk édességet.
- Emellett mindig számoljuk a szénhidráttartalmat. Házi készítés esetén mi magunk kalkuláljuk vagy használjunk tápértékekkel ellátott recepteket. Csomagolt termékeknél mindig ellenőrizzük a termékcímkét.
- Az időzítés is kulcsfontosságú. A szervezet inzulinérzékenysége délben és kora délután a legmagasabb, ezért érdemes az édességeket ebéd utánra időzíteni. Intenzív testmozgás után is jól jöhet egy kis szénhidrátpótlás cukormentes finomság formájában. Fontos, hogy az édes ételeket lehetőleg ne üres gyomorra, önmagukban fogyasszuk. Sokkal kedvezőbb, ha egy főétkezés részeként, például zöldségekben és fehérjében gazdag fogás után eszünk desszertet vagy eleve magas fehérjetartalmú édességet választunk (pl. gyümölcsös túrókrém).
A hagyományos cukor (kristálycukor, barna cukor, szirupok) helyett használjunk természetes 0-kalóriás édesítőszereket. Emelett édesítsünk gyümölcsökkel és zöldségekkel (pl. banán, datolya, sütőtök, édesburgonya). Ezekkel is elérhető a kívánt édes íz hozzáadott cukor nélkül, de ne feledjük, hogy szénhidráttartalmukat ilyenkor is számolnunk kell.
Íme néhány tipp, hogyan készíthetünk egészségesebb, cukormentes desszerteket a tudatos táplálkozás jegyében:
- Édesítés cukor nélkül: Próbáljunk ki az édesítőszereket (pl. stevia, eritrit, xilit) vagy használjunk természetes édesítő alapanyagokat (gyümölcsöket, zöldségeket) a kívánt édes íz eléréséhez.
- Gyümölcsös desszertek: Adjunk a süteményekhez friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, ezek nemcsak természetes módon kölcsönöznek édes ízvilágot, hanem rosttal, vitaminokkal, antioxidánsokkal is gazdagítják a desszertet.
- Magasabb rosttartalom: Teljes kiőrlésű gabonákból készült liszteket, zabpelyhet vagy korpát is használjunk a tészta elkészítése során. A rostok segítenek tovább lassítani a szénhidrátok felszívódását.
- Fehérjével dúsított desszertek: Építsük be desszertjeinkbe a túrót és a joghurtot vagy esetleg az olajos magvakat. Ezáltal nemcsak táplálóbbá válnak a finomságok, de hosszabb ideig tart a teltségérzet is.
- Csokoládé helyett használjunk kakaót: A csokis íz kedvéért nem muszáj csokoládét használnunk. Helyettesítsük inkább cukrozatlan, natúr kakaóporral, így megkapjuk a mennyei csokoládés élményt extra cukor hozzáadása nélkül (forrás: diabeteszdieta.hu )

Cukormentes desszert okosan – ízek, élvezet és tudatosság
Sokan úgy gondolják, hogy a cukormentes ételek automatikusan egészségesek, pedig a valóság árnyaltabb. Egy cukormentes sütemény vagy édesség, bár nem tartalmaz hozzáadott cukrot, gyakran magasabb lehet benne a szénhidrát- vagy a zsírtartalom, ezáltal az össz-energiatartalom is, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a vércukorszintet és a testsúlyt. Ezért fontos a mértékletesség. Egy kisebb adag (például: fél csészényi cukormentes fagylalt) már kielégítheti az édesség iránti vágyat anélkül, hogy túlzásba esnénk (forrás: cukorbetegkozpont.hu )
A Jófalat kínálatában olyan cukormentes, dietetikus által összeállított fogások találhatók, amelyek nemcsak egészségesek, de kifejezetten finomak is. Ezek a menük és fogások ideális választást jelenthetnek, ha szeretne tudatosan étkezni anélkül, hogy kompromisszumot kötne az ízek terén.
Miért érdemes regisztrálni?
Gondolta volna, hogy a regisztrációval több vár Önre, mint egy finom ebéd?
Legyen része Ön is a Jófalatozók belső körének! Így biztosan nem marad le legújabb ételkülönlegességeinkről, szezonális meglepetésünkről és az egyedi akciókról sem, amelyek kizárólag regisztrált felhasználóinknak szólnak.