Jófalat
43. hét
október 21 - 26

Dietetikus ajánlásával!

Vissza az előző oldalra

Gluténmentes és más mentes ételek házhozszállítással a Jófalatnál!

Az ételallergiák és intoleranciák rengeteg embert érinthetnek. Mégis hogyan tudjuk megkülönböztetni, hogy melyikről van szó?

Táplálékallergiánál az alapanyagban található allergén kóros immunválaszt generál szervezetünkben, mely rengeteg tünetet okozhat. Ezek akár azonnal, de 24 óra elteltével is jelentkezhetnek, valamint több szervrendszert érinthetnek.
Ételintolerancia esetén pedig a szervezetben kialakul egy reakció az azt okozó élelmiszer elfogyasztása után, de kóros immunreakció nem zajlik, általában emésztő szervrendszeri tünetekkel jár.

Mentes ételek rendelése, amelyek még finomak is? A Jófalatnál lehetséges!

Étlapunkon megtekintheti az aktuális mentes ételeink ajánlatát!

Laktózmentes és tejmentes diéta

A tej és tejtermékek értékes és fontos részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A tejfehérje-allergiát azonban nem szabad összekeverni a laktózintoleranciával. Utóbbi esetben a laktózt bontó laktáz enzim hiánya áll fenn. Laktózintoleranciával élők részére nem szükséges teljes mértékben eliminálni étrendjükből a tej- és tejtermékeket, hiszen hatalmas választék van a laktózmentes termékek közül választani. Egyéni tolerancia függvényében, étkezéseikbe a fermentált tejtermékeket pl.: élőflórás kefír vagy joghurt, esetleg a hosszú érlelési idejű sajtokat is bizonyos mértékben akár probléma nélkül beiktathatnak. Ráadásul, ha nincs lehetőség alapvetően laktózmentes élelmiszereket választani, akkor laktáz enzim pótlásával akár a normál, laktózt tartalmazó ételek fogyasztására is lehetőség van.  
Tejfehérje-allergia esetén a szervezet a tejben található fehérjéket (pl. kazein) idegenként azonosítja, és túlzott reakcióval válaszol. A tejfehérjementes diéta szigorúbb a laktózmentes diétánál, itt a tejfehérjét teljes mértékben kerülni kell. Tej helyettesítésére a különböző gabonafélékből, magvakból készült gabona-, és magitalok (pl. rizsital, mandulaital, kókusztej) szolgálnak.

Gluténmentes diéta

A gluténmentes diéta indokolt cöliákia, vagy nem cöliákiás gluténérzékenység esetén, illetve minden esetben, ha az orvos ezt a diéta javaslatot adja. Sokan azonban divatdiéta követése okán kerülik a glutént (pl. paleo étrend) vagy amiatt, mert kerülése miatt általánosan jobb közérzetet társítanak a kerülése soán. A cöliákia egy autoimmun betegség, amely esetén a glutént tartalmazó gabonafélék (búza, árpa, rozs, szennyezett zab) rendszeres fogyasztásával rosszullétek következhetnek be, valamint a vékonybélbolyhai károsodnak, ami hosszú távon komolyabb problémákat is eredményezhet. Éppen ezért diagnosztizált esetben egy élethosszon át tartó, szigorú gluténmentes diéta tartása indokolt. Szerencsére ezeken a gabonaféléken kívül rengeteg alternatíva létezik, ami egy gluténmentes (és egészséges életmódot tartó emberek étrendjébe is!) étrendbe beiktatható, pl.: az úgynevezett álgabonák (pszeudocereáliák) csoportja, pl. köles, hajdina, quinoa, cirok, amaránt.

Amennyiben gluténmentes ebédrendelés lehetőséget keres a Jófalat egyszerű ételrendelős felületén könnyedén összeválogathat akár egy egész heti gluténmentes ebéd menüt. Az étel házhozszállítás szolgáltatásunk révén pedig minden nap szállítjuk a beállított címre.

Hozzáadott cukormentes ételek

A hozzáadott cukor rengeteg formában megtalálható a polcokon. Nevezzük glükóz- fruktózszirupnak, kókuszvirágcukornak, nádcukornak vagy agávészirupnak stb. az összetevőlistában, mind extra, gyorsan felszívódó szénhidrátot jelent.

A túlzott cukorfogyasztás lakosságunk jelentős részét jellemzi, de ez miért is probléma?

A hozzáadott cukrokat tartalmazó termékek/ élelmiszerek fogyasztásával észrevétlenül meg tudjuk növelni a napi bevitt kalóriamennyiséget, ami hosszú távon egy mozgásszegény életmód mellett elhízáshoz vezethet. Az elhízás azonban nem feltétlenül csak esztétikai probléma. Hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, vagy akár az anyagcserebetegségek kialakulásához egyaránt.

Érdemes lehet tehát a napi hozzáadott cukor mennyiségét mérsékelni, ezzel egyidejűleg a napi energiabevitelünket a szükségletünknek megfelelő mértékben beállítani. Ételeinket alapanyagokból állítsuk össze, az intenzívebb ízélményt pedig fűszerekkel és az alapvetően édes élelmiszerek, esetleg kevés természetes édesítő  felhasználásával érjük el!

Ételallergiás? Diétásan kell táplálkoznia? Főzés helyett megkönnyítjük a dolgát!

A Jófalatnál az "E" jelzésű sorainkban glutén-, tej-, és hozzáadott cukormentes* leveseket és főételeket is kínálunk. A cukormentes ételeket talál, melyeknél az édesítőszer mennyiségét is jelentősen csökkentettük!
Emellett beállíthat étel összetevő szűrő opciót a legfelső sávban jobbra a 'Falatszűrő' gombra kattintva. Így egyéni igényei szerint állíthatja be fiókjához tartozó ételrendelős profilját. Ennek a beállításnak köszönhetően automatikusan jelezni fogja rendszerünk, mely ételek nem ideálisak az Ön számára, segítséget nyújtva a rendelés könnyebb leadásához.  Bal oldalra kattintással beállíthatja, mi az amit kedvel és preferál, jobb oldalra kattintással, amit nem. Ezeket a jelzéseket láthatja majd az étlapon.

Beállítom az egyéni igényeim szerint a falatszűrőt:

Tejmentes ételeinket könnyen megtalálható ikon jelöléssel láttuk el az étlapunkon. 

Mentes ételek rendeléséhez kattintson a kosárra a kiválasztáshoz:

 
*Glutén-, tej-, és hozzáadott cukormentes ételeink a hagyományos ételekkel azonos konyhán készülnek, így a keresztszennyeződés lehetőségét kizárni nem tudjuk.  

Minőségi és mentes étel házhozszállításunk Budapesten és több területen is hétfőtől péntekig elérhető. Ételrendeléseit webes fiókján keresztül folyamatosan figyelemmel kísérheti.