Jófalat
19. hét
május 05 - 10

Szezonális és tematikus ételeink

Vissza az előző oldalra

Az őszibarack niacin-tartalma csökkenti a vérnyomást

Na jó, ez tényleg az a gyümölcs, ami minden formában tökéletes nassolni-, harapnivaló.
Önmagában, italként, levesként, de még főételnek is kiválóan felhasználható gyümölcs a barack.

Miért olyan egészséges?

* Természetesen a rosttartalma az egyik olyan érv, amelyet nagyon értékelünk benne
* Lédús és zamatos, a nyári melegben jól is esik beleharapni
* Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból
* Igaz, természetes cukortartalommal rendelkezik, de lédússágának és a kedvező gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval több is fogyasztható az őszibarackból
* Az őszibarack niacin-tartalma miatt csökkenti a vérnyomást
* Biotin tartalma miatt tökéletes szépség, haj- és bőrápoló hatása van
* Rostjai és pektinjei segítik az emésztést
* Kálium tartalma jelentős

Hogyan fogyasszuk tehát?

Együk/igyuk reggel, vagy a reggeli részeként: zabkásához, smoothie-ba ajánljuk
A klasszikus őszibarack leves is istenien tud esni a nyári melegben, mandulatejjel elkészítve, vegán módra.
Főételnek a vegán módra elkészített cukkinis-barackos bulgurt javasoljuk, mivel a cukkini semleges és szintén lédús íze mellé kitűnően társul az édeskés őszibarack. A bulgur pedig szintén reform élelmiszer, köret helyett ebben a rakott formában kiegyensúlyozott ételként kerülhet a tányérunkra.
Süteményekben, pitékben előszeretettel fogyaszthatjuk vendéglátás alkalmával, és természetesen a hagyományos, nagymamáink-féle barack lekvárt sem hagyjuk ki a sorból. A sütik és édességek tekintetében javasoljuk azonban, hogy a cukor helyett természetes édesítőket, steviát, eritritet, nyírfacukrot használjunk, napjainkban már ezek szerencsére egyre szélesebb körben elérhető hozzávalók.


Tóth Gábor
élelmiszer- és táplálkozástudományi szakértő