Epres, mascarponés tiramisu
A tiramisu a világ egyik legnépszerűbb desszertje, amelynek még világnapja is van: március 21-én ünnepeljük ezt a könnyed, finom desszertet. A „tirami sú” olasz jelentése „dobj fel!”, ami a kávéra és kakaóra, két koffeintartalmú összetevőjére utal.
Keletkezéséről sok legenda kering, de a ma is ismert formája a proseccorol is ismert Treviso városában született az 1960-as években. Az eredeti recept összetevői friss tojás, babapiskóta, presszókávé, kakaópor, mascarpone és cukor. Manapság azonban rengeteg alternatív verzióban készítenek, gyümölcsös, nutellás, rumos, de akár tojás nélküli változatban is elérhetőek a receptek. Sütést nem igényel, ezért nagyon gyorsan elkészül, csak az ízek összeérését, összepuhulást érdemes kivárni. Kóstolja meg epres-mascarponés verzióban az 52. héten!