Kolozsvári töltött káposzta
Télen a szervezetünk raktározó üzemmódba kapcsol a hideg idő és a rövidebb nappalok miatt, ezért természetes, hogy ilyenkor a tartalmasabb, nehezebb fogásokat kívánjuk meg. A vidéki disznótorok is főleg a téli időszakban zajlottak/zajlanak, ezért ilyenkor bőven van válogatnivaló a disznó legfinomabb részeiből. A disznótor szerves részét képezi a töltött káposzta elkészítése. Hazánkban rengeteg verziója létezik, tájegységtől, szokásoktól függően. Van, aki paradicsomosan, mások rizzsel vagy éppen árpagyönggyel készítik a káposztát. A kolozsvári verziót az első magyar operaénekesnő, Déryné Széppataki Róza tette híressé, aki országjárása során sokszor elkészítette a finom fogást. Ebbe a receptbe kerül szalonna, valamint debreceni/sült kolbász is, a végeredmény pedig a kalóriadús, de fenséges töltött káposzta.