Mediterrán diéta és a szőlő fogyasztásának előnyei

A Jófalatnál az egyik kiemelt célkitűzésünk, hogy olyan egészséges kínálatot biztosítsunk online elérhető étlapunkkal, ételkiszállítással egybekötve. Így ajánljuk figyelmébe a mediterrán diétába illő ételeinket, melyek nem hiányozhatnak a palettánkról.
A mediterrán ételek és étkezés leginkább a sok zöldség, gyümölcs, olívaolaj és teljes kiőrlésű gabona, valamint hal fogyasztásán alapul, továbbá moderált mennyiségben a húsok, sovány tejtermékek és a tojás is szerepel a felhasznált alapanyagok közt. Ebben a cikkünkben kitérünk a szőlő kulturális és történelmi előzményeire, továbbá arra, hogy milyen pozitív oldalai miatt érdemes a szőlőt is bevonni étrendünkbe.
A szőlőről, mely a mediterrán életmód egyik kiemelt gyümölcse, már a legkorábbi írásos emlékek is említést tesznek. A keleti népek előszeretettel itták az erjedetlen szőlőlevet, frissen, vagy besűrített formában, vízzel hígítva.Pünkösd idején Jézus tanítványaival is így viccelődtek az emberek, amikor az egyszerű halászok váratlanul az akkori világ számos érthető nyelvén kezdtek tanítani: "édes bortól részegedtek meg" - az édes bor itt a szőlőlevet jelenti, hiszen közismert volt, hogy a tanítványok nem ittak alkoholos italt. A szőlő számos kultúrában a termékenységet, az újjászületést jelképezte.

A görögök nagy szőlőtermesztők voltak, de e téren a rómaiak emelkedtek ki igazán. Olyannyira betelepítették szőlővel Európát, hogy rendeletet kellett kiadni annak érdekében, hogy maradjon termőterület a gabonaféléknek is.
A rómaiak a csaták előtt gyakran ittak friss szőlőlevet
A szőlőtermesztés sok viszontagságot élt meg a középkorban, később a magyarok főszerepet vállaltak az új fajták nemesítésében; a hazai nemesítők számos szőlőfajtát adtak a világnak.
A szőlő kálium és szelén tartalma, valamint antioxidáns vegyületei kifejezetten kimagasló értékkel bírnak. Vasat, rezet, mangánt és K-vitamint is hordoz. Mind a héjában és húsában, mind a magjában értékes anyagok, színanyagok, polifenolok, antociánok találhatók (az ismert rezveratrol és kvercetin). C- és E-vitaminnal együttesen pedig segítenek a szívinfarktus, az agyvérzés és az embóliák megelőzésében, a vérrögképződés elkerülésében.Támogatják a nitrogén-monoxid felszabadulását az érfalakban, amely értágító és érvédő hatású. Daganatsejt-gátló hatása is ismert, mely a prosztata-, emlő- és vastagbélrák megelőzését támogatja.

A szőlő gazdag réz- és K-vitamin forrásként szolgál. A réz az energiatermelésben szerepet játszó esszenciális ásványi anyag, míg a K-vitamin létfontosságú a véralvadáshoz és az egészséges csontokhoz. (Források hivatkozásai: 2, 3)A szőlő nagy mennyiségben tartalmaz továbbá B-vitamint, például tiamint, riboflavint és B6 vitamint is. A tiamin és a riboflavin egyaránt szükséges a növekedéshez és fejlődéshez, míg a B6-ra elsősorban a fehérje anyagcseréhez.(Forrás hivatkozások: 4, 5, 6)Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a szőlő számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a rezet, valamint a B és K vitaminokat.
Antioxidánsokban gazdag és védelmet nyújthat a cukorbetegség ellen és csökkentheti a vércukorszintet
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek helyreállítani a sejtekben a szabad gyökök – oxidatív stresszt okozó káros molekulák – által okozott károsodásokat. Az oxidatív stressz számos krónikus egészségi állapothoz kapcsolódik, beleértve a cukorbetegséget, a rákot és a szívbetegségeket. (Forrás hivatkozása: 13)
A szőlő számos antioxidánsban gazdag. Az antioxidánsok legmagasabb koncentrációja a bőrben és a magvakban található. Azonban több tényező is befolyásolhatja koncentrációjukat, beleértve a szőlőfajtát, az érettséget, a betakarítás utáni tárolást és a környezeti tényezőket (Forrás hivatkozása: 14)
Egyes szőlőfajták magasabb antocianint tartalmaznak, amely a flavonoidok egy osztálya, amely narancssárga, piros, kék, rózsaszín és lila színt ad ezeknek a gyümölcsöknek. Humán és állatkísérletek azt mutatják, hogy az antocianinok segíthetnek megelőzni vagy kezelni az agy- és szívbetegségeket (Forrás hivatkozása: 14, 15).További fontos antioxidánsok ebben a gyümölcsben a resveratrol és a kvercetin, amelyek védhetnek a szívbetegségek, a magas vércukorszint és a rák ellen. (Forrás hivatkozása: 14, 16).A szőlő C-vitamint, béta-karotint, luteint és ellagsavat is tartalmaz, amelyek szintén erős antioxidánsok (Forrás hivatkozása: 14).
Miért érdemes figyelemmel kísérni a Jófalat egészséges ételkínálatát?
Mivel a mediterrán életmód és ételek több szempontból is jótékony hatást gyakorolnak egészségünkre, ezért a Jófalat bővítette ételrendelés kapcsán kínálatát, így már nem csak az E2-es, hanem E3-as sorunkban is válogathat mediterrán ételeinkből, mindezt díjmentes ételkiszállítás egybekötve.

Regisztráljon egyszerűen a Jófalat ételrendelést kínáló oldalán, majd bejelentkezéssel könnyen megrendelheti ételkiszállítással egybekötve a kívánt ételt széles választékunkból.
Budapest egész területén, illetve több területen is díjmentesen szállítjuk ki ételeinket.
Amennyiben érdeklődik a mediterrán diéta és életmód kapcsán ajánljuk figyelmébe további blogbejegyzéseinket.
Mik a mediterrán diétás étrend és ételrendelés előnyei, melyet a Jófalat ételkínálatában megtalálhat?
Hogyan segíti a mediterrán étrend a szív- és érrendszeri egészségünket?
Felhasznált fénykép: ID 152327926 © Oksana Bondar | Dreamstime.com