Jófalat
21. hét
május 21 - 25

Dietetikus ajánlásával!

Vissza az előző oldalra

Mentesen is finomat? Nálunk lehetséges!

Mentesen is finomat? Nálunk lehetséges!
Glutén-, tej-, és hozzáadott cukormentes* fogásainkat megtalálja E sorainkban:itt!

A táplálékallergiák és intoleranciák rengeteg embert érinthetnek, de hogyan tudjuk megkülönböztetni őket? Táplálékallergiánál az alapanyagban található allergén kóros immunválaszt generál szervezetünkben, mely rengeteg tünetet okozhat. Ezek akár azonnal, de 24 óra elteltével is jelentkezhetnek, több szervrendszert érinthetnek. Intolerancia esetén pedig a szervezetben kialakul egy reakció az intoleranciát okozó élelmiszer elfogyasztása után, de kóros immunreakció nem zajlik, általában emésztő szervrendszeri tünetekkel jár.

A tej és tejtermékek csoportja értékes és fontos része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A tejfehérje-allergiát azonban nem szabad összekeverni a lakózintoleranciával. Intolerancia esetén a laktózt bontó laktáz enzim hiánya áll fenn. A laktózintoleranciában szenvedők a laktózmentes étrend követése mellett különösebb panaszok nélkül fogyaszthatnak kefirt, hosszú érlelésű sajtokat (az egyéni tolerancia figyelembevételével), erre a kalcium pótlása miatt szükség is van. Tejfehérje-allergia esetén a szervezet a tejben található fehérjéket (pl. kazein) idegenként azonosítja, és túlzott reakcióval válaszol. A tejfehérjementes diéta szigorúbb a laktózmentes diétánál, itt a tejfehérjét teljes mértékben kerülni kell. Tej helyettesítésére a különböző gabonafélékből, magvakból készült gabona-, és magitalok (pl. rizsital, mandulaital, kókusztej) szolgálnak.

A gluténmentes diéta indokolt cöliákia, vagy nem cöliákiás gluténérzékenység esetén, sokan pedig „divatból” kerülik a glutént (pl. paleo étrend). A cöliákia autoimmun betegség, amely esetén a kalászos gabonák (búza, árpa, rozs) rendszeres fogyasztásával a vékonybél és más szervek károsodhatnak. A terápia élethosszon át tartó, szigorú gluténmentes diéta. Szerencsére ezeken a gabonaféléken kívül rengeteg alternatíva létezik, az úgynevezett álgabonák (pszeudocereáliák) csoportja, pl. köles, hajdina, quinoa, cirok, amaránt.

A hozzáadott cukor rengeteg formában megtalálható a polcokon. Nevezzük glükózszirupnak, fruktóznak, vagy agávészirupnak az összetevőlistában, mind extra, gyorsan felszívódó szénhidrátot jelent. A túlzott cukorfogyasztás jellemzi lakosságunk jelentős részét, de ez miért is probléma? Szövődményei lehetnek a kognitív funkciók romlása, szív-, és érrendszeri betegségek, valamint szerepe lehet a vastagbélrák kialakulásában is, főleg akkor, ha a kedvezőtlen szokáshoz további, egészségtelen szokások társulnak, pl. rostszegény táplálkozás.

Ahhoz, hogy csökkentse a hozzáadott cukor mennyiségét, válasszon natúr, ízesítetlen termékeket (pl. joghurt, ásványvíz esetén), vagy készítse otthon a snackeket! A főzés helyett pedig megkönnyítjük a dolgát: „E” sorainkban hozzáadott cukormentes falatokat talál, melyeknél az édesítőszer mennyiségét is jelentősen csökkentettük!

___________________________________________________________________________

Glutén-, tej-, és hozzáadott cukormentes* fogásainkat megtalálja E sorainkban:itt!

-          Leveseink az E1 sorban

-          Főételeink pedig az E5 sorban szerepelnek

Tejmentes fogásainkat könnyen megtalálhatja, ikonnal jelöltük őket étlapunkon.

___________________________________________________________________________
*Glutén-, tej-, és hozzáadott cukormentes ételeink a hagyományosakkal azonos konyhán készülnek, így a keresztszennyeződés lehetőségét kizárni nem tudjuk.